”Tulee mieleen ruotsinlaivan buffet”, analysoi pöytäraati viini-illan ensimmäistä valkoviiniä. Seurana oli lohella ja punasipulilla kuorrutettu saaristolaisleipä, joka sekin sopi raadin mielestä ruotsilaivateemaan. Yllätys oli melkoinen, kun viini hetken kuluttua paljastui suomalaiseksi Huttunen hedelmävalkoviiniksi.
”Parempaa kuin olisin kuvitellut”, eräs raatilainen totesi.
Vuoden ensimmäistä viini-iltaa vietettiin Pykälän tiloissa perjantaina 24. helmikuuta. Illan teeman oli Alkon ”Muut viinimaat”-hylly, joten osallistujat pääsivät tutustumaan eksoottisiin makuihin perinteisten viinimaiden ulkopuolelta. Osallistujat saivat myös kokeilla, miten viini ja ruoka toimivat yhdessä, sillä jokaisen viinin kanssa tarjottiin viinin alkuperämaahan liittyvä ruokamaistiainen.
Illan viinit
1. Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut, Luxemburg (kuohuviini)
Luonnehdinta: erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon aprikoosinen, kevyen mineraalinen, tasapainoinen
Viini-illassa sanottua: pölyinen, pääsee känniin
Hinta: 13,48 euroa
2. Huttunen hedelmävalkoviini, Suomi (valkoviini)
Luonnehdinta: puolimakea, vähän hapokas, herukkainen
Viini-illassa sanottua: lähempänä siideriä kuin viiniä, mieto, omituinen, vähän kuin vettä, tosi makea, toimii ruuan kanssa paremmin kuin ilman, teollinen, veisin kesällä Suomenlinnaan
Hinta: 8,19 euroa / litra
Huttusen kanssa maisteltiin saaristolaisleipää, jonka päällä oli savulohta, sipulia, smetanaa ja tilliä.
3. Steininger Riesling, Itävaltä (valkoviini)
Luonnehdinta: kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, miraalinen, hennon mausteinen
Viini-illassa sanottua: potkua, sitruksinen, puhutteli enemmän kuin Huttunen, trooppinen, tuoksu kuin vesiputous, sikana tykkäystä, oksennuksen jälkimaku
Hinta: 11,48 euroa
Itävaltalaisviinin kanssa maisteltiin tuoretta patonkia juustojen ja viikunahillon kera.
4. Tbilvino Saperavi, Georgia (punaviini)
Luonnehdinta: marjainen, mausteinen, tamminen
Viini-illassa sanottua: sieraimen täyttävä voimakas tuoksu, sekä ruoka että viini hyvin mausteista ja yllyttävät toisiaan, viinistä tulee raudan tai veren maku suuhun, ruoka ja viini sopivat hyvin yhteen
Hinta: 9,99 euroa
Georgialainen punaviini sai kaverikseen kruusialaisen kaalipiiraan.
5. Sula Red Zinfandel, Intia (punaviini)
Tuoksu: runsas, makeita mausteita, rusinaa, appelsiininkuorta, savua
Luonnehdinta: keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän marjainen, mansikkainen, hennon savuinen, maussa lakritsaa, kuivattuja hedelmiä, yrttejä
Viini-illassa sanottua: parsainen, mehumainen, helpompi kuin edellinen, helposti juotava viini
Hinta: 10,29 euroa
Naanleipä, raitakastike ja shish kebab täydensivät intialaista punaviiniä.
6. Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos, Unkari (jälkiruokaviini)
Luonnehdinta: makea, hapokas, aprikoosinen, sitruksinen, hunajainen, hennon paahteinen, kevyen jalohomeinen, tasapainoinen
Viini-illassa sanottua: nam nam, oikein hyvää, tuoksuu viikon biojäteastiassa olleille appelsiininkuorille, ei pysty juomaan paljon, liian mieto, liian makea ohukaisille
Hinta: 24,90 euroa
Jälkiruokaviinin kanssa kokeiltiin unkarilaisia ohukaisia rahkatäytteellä.
Marianna Santamala (vas.) ja Karoliina Pohjanoksa osallistuivat viini-iltaan ensimmäistä kertaa.
Illan reseptejä
Kruusialainen kaalipiirakka
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
150 g margariinia
½ dl vettä
Täyte:
500 g keräkaalia (tässä valkokaalia)
1 ½ dl vettä
1 iso sipuli
1 maustekurkku
2 valkosipulinkynttä
2 prk (á 70 g) tomaattipyrettä
120 g smetanaa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
2 tl omenaviinietikkaa
2 tl meiramia
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
Pinnalle:
1 ½ dl emmental-juustoraastetta
Voitele piirakkavuoka. Sekoita jauhoihin suola. Paloittele voi joukkoon ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä kevyesti painellen vuoan pohjalle ja reunoille.
Suikaloi keräkaali. Laita suikaleet kattilaan veden kanssa ja kuumenna liedellä, kunnes vesi kiehuu. Hauduta 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Hienonna sipuli ja lisää kattilaan. Jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia.
Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi.
Sekoita kurkkukuutiot kaali-sipuliseokseen. Lisää joukkoon murskatut valkosipulinkynnet ja kaikki loput täyteainekset. Kaada täyte vuokaan.
Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.
Jauhelihavartaat
Lampaanjauhelihaa 500 g
Vettä 1 dl
Grillimauste
Garam Masala Spice Mix 1 pussi
Raitakastike
Ruoanlaittojogurtti 2 dl
Minttua, tuorettakoristeeksi
Raita spice mix, 1 pussi
Unkarilaiset ohukaiset eli Palacsinta (*3,5)
2 kananmunaa = 7
2 dl maitoa =7
1,5 dl vehnäjauhoja = 5,25 dl
1 dl kivennäisvettä =3,5 dl
0,25 tl suolaa = vajaa 1tl
1tl vaniljasokeria =3,5 tl
2 tl sokeria = 7 tl
(Jos valmistat makeita ohukaisia, lisää 1 tl vaniljasokeria ja 2 tl sokeria)
Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja vatkaa jauhot kierrevatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Lisää kivennäisvesi ja suola. (Lisää sokerit, jos valmistat makeita ohukaisia.) Kuumenna paistinpannussa vähän rasvaa ja paista keskilämmöllä suuria, ohuita ohukaisia. Täytä ohukaiset ja kääri rullalle tai taita neljään osaan.
Rahkatäyte
1 dl maitorahkaa = 3,5 dl
0,5 dl kermaa vatkattuna = 1,75 dl
1 tl sitruunanmehua = 3,5 tl
2 rkl rusinoita =7 rkl
2 rkl manteli- tai pähkinärouhetta =7 rkl
sokeria maun mukaan
1 tl vaniljasokeria = 3,5 tl
Täyte 2:
160 g jauhettuja saksanpähkinöitä
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
150 g korintteja tai rusinoita
100 g tummaa sokeria
75 g fariinisokeria
1 dl rommia
hiukan raastettua appelsiininkuorta
Kommentit