”Tulee mieleen ruotsinlaivan buffet”, analysoi pöytäraati viini-illan ensimmäistä valkoviiniä. Seurana oli lohella ja punasipulilla kuorrutettu saaristolaisleipä, joka sekin sopi raadin mielestä ruotsilaivateemaan. Yllätys oli melkoinen, kun viini hetken kuluttua paljastui suomalaiseksi Huttunen hedelmävalkoviiniksi.

”Parempaa kuin olisin kuvitellut”, eräs raatilainen totesi.

Vuoden ensimmäistä viini-iltaa vietettiin Pykälän tiloissa perjantaina 24. helmikuuta. Illan teeman oli Alkon ”Muut viinimaat”-hylly, joten osallistujat pääsivät tutustumaan eksoottisiin makuihin perinteisten viinimaiden ulkopuolelta. Osallistujat saivat myös kokeilla, miten viini ja ruoka toimivat yhdessä, sillä jokaisen viinin kanssa tarjottiin viinin alkuperämaahan liittyvä ruokamaistiainen.

Illan viinit

1. Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut, Luxemburg (kuohuviini)

Luonnehdinta: erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon aprikoosinen, kevyen mineraalinen, tasapainoinen

Viini-illassa sanottua: pölyinen, pääsee känniin

Hinta: 13,48 euroa

2. Huttunen hedelmävalkoviini, Suomi (valkoviini)

Luonnehdinta:  puolimakea, vähän hapokas, herukkainen

Viini-illassa sanottua: lähempänä siideriä kuin viiniä, mieto, omituinen, vähän kuin vettä, tosi makea, toimii ruuan kanssa paremmin kuin ilman, teollinen, veisin kesällä Suomenlinnaan

Hinta: 8,19 euroa / litra


Huttusen kanssa maisteltiin saaristolaisleipää, jonka päällä oli savulohta, sipulia, smetanaa ja tilliä.

3. Steininger Riesling, Itävaltä (valkoviini)

Luonnehdinta: kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, miraalinen, hennon mausteinen

Viini-illassa sanottua: potkua, sitruksinen, puhutteli enemmän kuin Huttunen, trooppinen, tuoksu kuin vesiputous, sikana tykkäystä, oksennuksen jälkimaku

Hinta: 11,48 euroa


Itävaltalaisviinin kanssa maisteltiin tuoretta patonkia juustojen ja viikunahillon kera.

4. Tbilvino Saperavi, Georgia (punaviini)

Luonnehdinta: marjainen, mausteinen, tamminen

Viini-illassa sanottua: sieraimen täyttävä voimakas tuoksu, sekä ruoka että viini hyvin mausteista ja yllyttävät toisiaan, viinistä tulee raudan tai veren maku suuhun, ruoka ja viini sopivat hyvin yhteen

Hinta: 9,99 euroa


Georgialainen punaviini sai kaverikseen kruusialaisen kaalipiiraan.

5. Sula Red Zinfandel, Intia (punaviini)

Tuoksu: runsas, makeita mausteita, rusinaa, appelsiininkuorta, savua

Luonnehdinta: keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän marjainen, mansikkainen, hennon savuinen, maussa lakritsaa, kuivattuja hedelmiä, yrttejä

Viini-illassa sanottua: parsainen, mehumainen, helpompi kuin edellinen, helposti juotava viini

Hinta: 10,29 euroa


Naanleipä, raitakastike ja shish kebab täydensivät intialaista punaviiniä.

6. Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos, Unkari (jälkiruokaviini)

Luonnehdinta: makea, hapokas, aprikoosinen, sitruksinen, hunajainen, hennon paahteinen, kevyen jalohomeinen, tasapainoinen

Viini-illassa sanottua: nam nam, oikein hyvää, tuoksuu viikon biojäteastiassa olleille appelsiininkuorille, ei pysty juomaan paljon, liian mieto, liian makea ohukaisille

Hinta: 24,90 euroa

Jälkiruokaviinin kanssa kokeiltiin unkarilaisia ohukaisia rahkatäytteellä.

Marianna Santamala (vas.) ja Karoliina Pohjanoksa osallistuivat viini-iltaan ensimmäistä kertaa. 

Illan reseptejä

Kruusialainen kaalipiirakka

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

150 g margariinia

½ dl vettä

Täyte:

500 g keräkaalia (tässä valkokaalia)

1 ½ dl vettä

1 iso sipuli

1 maustekurkku

2 valkosipulinkynttä

2 prk (á 70 g) tomaattipyrettä

120 g smetanaa

2 dl ruokakermaa

2 munaa

2 tl omenaviinietikkaa

2 tl meiramia

1 tl suolaa

1 tl chilijauhetta

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

Pinnalle:
1 ½ dl emmental-juustoraastetta

Voitele piirakkavuoka. Sekoita jauhoihin suola. Paloittele voi joukkoon ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä kevyesti painellen vuoan pohjalle ja reunoille.

Suikaloi keräkaali. Laita suikaleet kattilaan veden kanssa ja kuumenna liedellä, kunnes vesi kiehuu. Hauduta 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Hienonna sipuli ja lisää kattilaan. Jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia.

Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi.

Sekoita kurkkukuutiot kaali-sipuliseokseen. Lisää joukkoon murskatut valkosipulinkynnet ja kaikki loput täyteainekset. Kaada täyte vuokaan.

Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.

 

Jauhelihavartaat

Lampaanjauhelihaa 500 g

Vettä 1 dl

Grillimauste

Garam Masala Spice Mix 1 pussi

Raitakastike

Ruoanlaittojogurtti 2 dl  

Minttua, tuorettakoristeeksi

Raita spice mix, 1 pussi

 

Unkarilaiset ohukaiset eli Palacsinta (*3,5)

2 kananmunaa  = 7

2 dl maitoa =7

1,5 dl vehnäjauhoja = 5,25 dl

1 dl kivennäisvettä =3,5 dl

0,25 tl suolaa = vajaa 1tl

1tl vaniljasokeria =3,5 tl

2 tl sokeria = 7 tl

(Jos valmistat makeita ohukaisia, lisää 1 tl vaniljasokeria ja 2 tl sokeria)

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja vatkaa jauhot kierrevatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Lisää kivennäisvesi ja suola. (Lisää sokerit, jos valmistat makeita ohukaisia.) Kuumenna paistinpannussa vähän rasvaa ja paista keskilämmöllä suuria, ohuita ohukaisia. Täytä ohukaiset ja kääri rullalle tai taita neljään osaan.

Rahkatäyte

1 dl maitorahkaa = 3,5 dl

0,5 dl kermaa vatkattuna  = 1,75 dl

1 tl sitruunanmehua = 3,5 tl

2 rkl rusinoita =7 rkl

2 rkl manteli- tai pähkinärouhetta =7 rkl

sokeria maun mukaan

1 tl vaniljasokeria = 3,5 tl

Täyte 2:
160 g jauhettuja saksanpähkinöitä

2 dl kuohukermaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

150 g korintteja tai rusinoita

100 g tummaa sokeria

75 g fariinisokeria

1 dl rommia

hiukan raastettua appelsiininkuorta